logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Soort van de maand

Wat staat er in maart centraal?
Lees verder >>> 


foto: Ron Goosselink

logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Watt LED je?

Vrijwel dagelijks worden we geconfronteerd met berichten over stijgende energieprijzen en hogere woonlasten. Daarnaast wordt er veel gesproken over de kwaliteit van het binnenmilieu in woningen, omdat dit vaak sterk te wensen overlaat. Vocht en tocht zorgen ook jaarlijks onbewust voor veel gezondheidsproblemen.

Energiebesparen in huis
Denkt u ook wel eens ‘ Wat zou ik aan energiebesparing kunnen doen?’ of 'Hoe kan ik het klimaat in mijn woning verbeteren?' Om hierop voor uw situatie een antwoord te krijgen, is de gemeente Hardenberg het project Bewust Duurzaam Thuis gestart. Alleen al door uw dak, gevel en en vloer te isoleren kunt u in veel gevallen vrij eenvoudig meer dan € 600,- per jaar verdienen en daarmee tegelijk ± 1.200 m3 gas per jaar besparen. Dit alles op een manier die nog betaalbaar is ook en waarbij gelijktijdig aan het binnenmilieu van uw woning wordt gedacht.

Fors op uw energierekening besparen en tegelijk het binnenmilieu verbeteren, daarbij wil de gemeente Hardenberg u samen met Cogas Duurzaam, De Koppel en het lokale bedrijfsleven graag helpen. Bewust Duurzaam Thuis is een project binnen het programma Duurzaam Hardenberg en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel. Meer weten of direct een advies aanvragen? Ga naar www.bewustduurzaamthuis.nl

Duurzaam natuurlijk; "Watt LED je?"

In 2009 is De Koppel gestart met het programma ‘Duurzaam natuurlijk; Watt LED je?’.
Met dit programma willen we mensen informeren over thema’s als duurzaamheid, energie en klimaatverandering door het aanbieden van:

 Een expositie over duurzaamheid en energiebesparing
 Informatieavonden over energiezuinig bouwen en wonen
 Lezingen over de klimaatverandering wereldwijd en dicht bij huis
 informatieve groepsprogramma’s voor volwassenen
 activiteiten voor de bovenbouw van het basisonderwijs (leeftijd 10-12 jaar)
 lesprogramma Frisse Scholen voor bovenbouw van het basisonderwijs

Onderdelen van de expositie en de informatieavonden worden ingevuld in samenwerking met het project Bewust Duurzaam Thuis van de gemeente.

Energiemeters te leen!
Lees meer >>>

Op expeditie in de expo
Op de 1e verdieping van het gebouw bevindt zich een
expositie over energie en duurzaamheid.
Wat is energie eigenlijk? Waarom moeten wij hier zuinig en
bewust mee om gaan? En hoe doe je dat nu precies?
Tijdens deze expositie gaat u eigenlijk een beetje op expeditie.
U komt er achter hoe groen u zelf bent en krijgt tips hoe u
nog groener kunnen worden. Ook de jongere bezoekers kunnen aan de hand van een aantal vragen en opdrachten de expositie doorlopen. Naast tips zijn er ook veel technische voorbeelden te zien van verschillende vormen van isoleren, duurzame verlichting en technieken zoals zonnecollectoren, PV-cellen en warmtepompen. 

       
                                

Bewust Duurzaam Thuis
In de expositie is tevens informatie te vinden over het gemeentelijke project Bewust Duurzaam Thuis. Er wordt uitgelegd wat een maatwerkadvies inhoudt en hoe u  in aanmerking kunt komen voor de 1% renteregeling. Ook kunt u zich via een pc direct aanmelden voor een maatwerkadvies.

Informatieavonden
Ieder kwartaal organiseert De Koppel minimaal 2 gratis toegankelijke informatieavonden over onderwerpen, die binnen de thema’s duurzaamheid en energie vallen. Dit zijn zowel bouw- en woontechnische onderwerpen als onderwerpen die zich richten op natuur en klimaatverandering. De avonden zijn interessant voor huiseigenaren, die willen weten hoe de energieprestaties van hun woning verbeterd kunnen worden en deelnemers aan het project Bewust Duurzaam Thuis van de gemeente Hardenberg. Maar ook andere geïnteresseerden en de doe-het-zelvers zijn uiteraard van harte welkom.
De informatieavonden worden aangekondigd via persberichten in onder andere
De Toren, posters bij o.a. boekhandel Heijink en er liggen flyers bij het loket Bouwen en Wonen van het gemeentehuis. Ook op deze website worden onder ‘nieuws’ en ‘activiteiten’ de informatieavonden aangekondigd. 

'Cradle to Cradle'
De expositie ‘Duurzaam natuurlijk, Watt LED je?’ is uitgebreid met informatie over het concept ‘Cradle to Cradle’, of in het Nederlands: ‘van wieg tot wieg’.

Wellicht heeft u wel eens gehoord van ‘Cradle to Cradle’. Een niet zo eenvoudige, maar wel zeer interessante theorie, die een groot deel van het energieprobleem en grondstoffentekort wel eens zou kunnen oplossen.
De theorie van ‘Cradle to Cradle’ is gebaseerd op de gedachte dat er geen afval hoeft te zijn. Wanneer we alle producten en materialen die we gebruiken, kunnen recyclen, is er geen afval meer. Afval is dus voedsel.
U kent ze vast wel; de biologisch afbreekbare afvalzakjes of afbreekbare verpakking van biologisch fruit. Dit plastic is gemaakt van plantenresten en dus afbreekbaar tot compost, wat weer als voeding kan dienen voor planten. Hiermee is de biologische kringloop compleet.  Dit principe kan ook toegepast worden op technische ontwerpen. Zo is er een bureaustoel ontworpen, die gemakkelijk te demonteren is tot homogene materialen. De losse onderdelen van de bureaustoel kunnen zonder kwaliteitverlies opnieuw worden gebruikt voor nieuwe toepassingen. Hierdoor wordt ook deze technologische kringloop gesloten.

De Koppel geeft handen en voeten aan dit concept door in de expositie een aantal producten te laten zien, die volgens het Cradle to Cradle-principe gemaakt is. Dit zijn vaak alledaagse producten, waarbij goed is nagedacht over de grondstoffen en het ontwerp. Ook kan de jeugd zich in het onderwerp verdiepen door kaartspelletjes te doen over de biologische en technologische kringloop.
Op naar een afval-vrije wereld!